Skratt, Patch Adams och att längta hem

När jag var liten så tittade jag mycket på film. Jag gillade att försvinna in i fantasivärldar och glömma bort mig själv för en stund. Under drygt två timmar blev jag en passiv åskådare in i en värld där saker och ting inte handlade om hur jag kände och hur saker interagerade med mig, utan jag kunde lugnt luta mig tillbaka och uppleva spektakel, dramer och roliga händelser utan att behöva aktivt delta i dem. En av mina favoritskådisar under min uppväxt var Robin Williams. Jag tyckte om Patch Adams bäst av de filmer som han medverkade i. Historien om en tidigare psyksjuk man som till slut utbildar sig till läkare och använder skratt som främsta botemedlet var väldigt inspirerande. Jag tyckte den blandade högt och lågt. Man blev både ledsen och glad av den. Nu har jag kollat om den, för jag längtar hem till Sverige igen. Jag brukar kolla på Patch Adams när jag behöver en “pick-me-up”.

Filmen uppmärksammade även skratterapi för mig, och sedan jag började må sämre mentalt efter att ha levt i England så länge, så långt från hemma, så försökte jag också med att implementera metoder för att skratta mer och kanske må bättre på den vägen. Skratterapi sägs lindra smärta, utsöndra endorfiner och en mängd andra fördelaktiga effekter, och tror jag att mina problem har lindrats en hel del sedan jag började med mina först dagliga, sedan veckovisa “skrattsessioner”.  Jag har faktiskt provat att medverka i någon av de “skrattsessioner” som är tillgängliga för grupper som är intresserade av det, och jag måste säga att det varit en mycket positiv erfarenhet. Jag kommer iväg från Oscar (förlåt!) och jag får skratta och glömma av Sverige för en stund, medan jag formar nya relationer. Och vi hamnar oundvikligen i roliga situationer på skrattsessionerna! Till exempel när vi klädde på oss tramsiga maskeradkläder i omaka situationer för att poängtera hur tramsigt livet kan te sig ibland, vilket gjorde att vi garvade tills vi låg på golvet, dubbelvikta av skratt.

Så, känner du att du mår riktigt, riktigt uselt och vill prova på metoder för att lindra din själsliga sorg – prova att skratta! Det kanske inte hjälper, men du blir förvånad över hur ett skratt om dagen faktiskt gör gott för humöret!

Kolla även...